Video: Milremi taskutank flirdib suure relvatootjaga (15)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Betooni tänavas asuvas töökojas on miljoni euro ja Eesti ajude abil kokku pandud roomikmasin, mis võib ringi liigutada haavatuid või laskemoona, demineerimisvarustust või suisa eemalt juhitavat kuulipildujat.

Nii nagu geniaalsed asjad ikka, on ka mehitamata maismaaplatvormi ehk UGV idee lihtne. Masina liigutamiseks vajalik tehnika on paigutatud kahe roomiku sisse ning tänu sellele on roomikute vahel olev platvorm täiesti tühi. Sellele platvormile võib paigutada ükskõik mida – relvi, kõikvõimalikke sensoreid ja kaameraid või hoopis euroaluse jagu kartuleid juhuks, kui sõduritel kõht tühjaks läheb.

Et praegused sõjamehed on üles kasvanud konsooli- ja arvutimänge mängides, on insenerid lahendanud dilemma pealkirjaga «Kuidas juhtida taskutanki?» Sony Playstationi puldiga. Tulemuseks on segu üleelusuurusest (ja roomikutega varustatud) puldiautost ning … noh, konsoolimängust.

Et teeäärsest bambusest kostev diiselmootori podin ei reedaks keskmisest ärksama mõistusega vastasele varitsuse asukohta, on Milrem võtnud kasutusele hübriidlahenduse. Nii saab kohtades, kus isegi helisev mobiiltelefon rikuks «kunstilise elamuse», liikuda elektrimootori jõul ning kui akud tühjaks saavad, toodab roomikus paiknev Kubota diiselmootor vunki juurde.

Kuigi esimese UGVdega varitsuse korraldamiseni kulub veel veidi aega, on Milrem juba välja valinud partnerid, kelle relvasüsteeme oma platvormil proovida. Hiljuti tehti esimesed katsetused Singapuri ettevõtte ST Kinetics kaugjuhitava relvasüsteemiga ADDER, mille külge oli kinnitatud 12,7 mm kaliibriga kuulipilduja.

Testsõidud näitasid, et isegi nii suure toruga relva puhul jääb platvorm stabiilseks. Augustis ootavad ees laskmiskatsed.

Et lisaks vastase tinarahega tervitamisele võib sõjas ette tulla olukord, kus ületada tuleb temast maha jäänud miiniväli, plaanib Milrem oma platvormile paigutada ka seadeldise lõhkekehade avastamiseks ja kahjutuks tegemiseks. Kuigi potentsiaalse partneri nime veel ei avalikustata, vihjas ettevõtte juht Kuldar Väärsi, et tegemist on maailma kümne suurema hulka kuuluva militaartööstusettevõtte toodanguga.

Lisaks militaarmaailmas tegutsemisele flirdib Milrem mõttega pakkuda roomikmasinale tööd ka kommertskasutuses. Selleks tehakse koostööd Leicaga, mis võimaldaks platvormi kasutada justkui Google’i autot, mis maailma üles pildistab. Ainuke erinevus on selles, et kui Google’i autopark sõidab peamiselt mööda tänavaid, siis roomikmasin kaardistaks karjääride kuumaastikku.

Väärsi sõnul ootab mehitamata maismaaplatvorme järgmise kümmekonna aasta jooksul samasugune areng, nagu toimus mehitamata lennumasinate puhul 1990ndate lõpust tänaseni. Kui USA UGVd aktiivselt kasutusele võtab, tekib Väärsi sõnul selles sektoris buum ja kõik hakkavad neid arendama. Just seetõttu tuleb see töö ette võtta juba nüüd.

Teine põhjus, miks just Eestis sellise arendusega tegeleda, seisneb Väärsi sõnul selles, et siin on olemas mehhatroonikainsenerid, kes saavad aru, kuidas raud ja elektroonika peaksid omavahel suhtlema, ning inimesed, kes suudavad masinõppe meetodit kasutades luua UGV-le juhtimissüsteemi.

Kuigi uus süsteem tähendaks Sony Playstationi puldist loobumist, võimaldaks see panna masina sõduritele järgnema. Umbes nii, nagu koormaeeslid või hobused Esimese maailmasõja ajal.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles