Võru paraadil näeb USA soomukeid (1)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu lapsed mullusel Kaitseliidu korraldatud maakaitsepäeval militaartehnikat uudistamas. Tänavu avaneb see võimalus Võru väikestel ja suurtel.
Tartu lapsed mullusel Kaitseliidu korraldatud maakaitsepäeval militaartehnikat uudistamas. Tänavu avaneb see võimalus Võru väikestel ja suurtel. Foto: Kristjan Teedema

Võidupüha paraad jõuab sel aastal Võrru ning esimest korda näeb Kaitseliidu korraldatud paraadil välisüksuste tehnikat – ameeriklaste Strykereid.

Paraadi peakorraldaja Kaitseliidu avalike suhete osakonna ülem major Tanel Rütman usub, et seekordse paraadi eripära ongi see, et esmakordselt on USA üksused kohal koos soomukitega. Varasematel aastatel ei ole ükski välisüksus võidupüha paraadil oma tehnikaga väljas olnud.

«Varem pole meil välisüksusi pidevalt sees olnud. Esimene kord oli see võimalus eelmisel aastal. Meil oli Hiiumaal algselt plaan tanke sinna saada ja me luurasime seal ringi, aga see jäi paraku logistika taha kinni,» meenutas Rütman.

Võidupüha paraad liigub tänavu Võru linnas mööda Vabaduse tänavat. Paraadil osaleb 700 inimest ja paraadi juhataja on Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili.

Võru maavanem Andres Kõiv kinnitas, et koostöö Kaitseliidu peastaabi ja teistega, näiteks heategevusliku Carolin Illenzeeri fondiga, on sujunud hästi.

«Meie võtame ja vaatame seda kui fantastilist võimalust, kus kahel päeval on siin väga palju külalisi ja võõraid inimesi. Kohal on ajakirjandus ja telereporterid ning me tahame seda tähelepanu maksimaalselt ära kasutada, et kajastada Võru maakonna tugevaid külgi, kaunist loodust ja mitmekesisust,» rääkis Kõiv.

Külaliste saabumiseks plaanib Võru maavalitsus 22. juunil avada Võru linna piiril Viljandi maantee ristil tervitusvärava, kus tutvustatakse võidupüha üritusi ja Võrumaa turismiobjekte ning isegi kaugtöö võimalusi. Telgis musitseerib lõõtsamees ja mekkida antakse ka Võrumaa toitu.

Paraadi saab vaadata Võru kesklinnas, kuid Kaitseliit hoiatab, et arvestama peab sellega, et paljud tänavad on suletud ja järgida tuleb ajutist liikluskorraldust. Kõiv rõhutas, et kindlasti mahub Võrru paraadi vaatama rohkem inimesi kui mullu Hiiumaal, ent kohale-tulijate hulk sõltub ilmselt paljuski ilmast.

Kaitseliidu üksustest on paraadil Sakala ja Põlva maleva miinipildujarühmad, Valgamaa ja Võrumaa maleva tankitõrjerühmad ning Tartu maleva jalaväekompanii (sealhulgas akadeemilise malevkonna rühm) ja miinipildujarühm. Tankitõrjerelvad on rivis Mercedese maasturite haakes ja miinipildujad Unimogi veokite kastides.

USA üksustest on kohal Strykeri rühm (neli soomusmasinat), lisaks üks soomuk miinipildujaga, meditsiinisoomuk ja juhtimissoomuk. Pärast paraadi on Strykerite ning Kaitseliidu ja kaitseväe lahingutehnikaga võimalik tutvuda Tamula rannahoone ees.

Paraadist lendavad üle NATO hävitajad.

Kaitseliidu sõsarorganisatsioonidest osalevad Leedu KASP ja Läti Zemessardze, mõlemad rühmasuuruste üksustega. Taani saadab liputoimkonna.

Lisaks taanlastele on liputoimkonnaga esindatud Kaitseliidu kool ja küberkaitseüksus. Kompaniisuuruste üksustega on väljas Naiskodukaitse, Noored Kotkad ja Kodutütred.

Kaitseliidu riviüksused kannavad paraadil suvist välivormi, kiivrit ja lahingurakmeid. Naised ja noored on väljas piduliku vormiriietusega. Muusikat teevad Kaitseliidu orkestrid ja kaitseväe

orkester. Eestist osaleb paraadil veel politsei- ja piirivalveameti rühm. Lisaks paraadile tähistatakse Võrus ka maakaitsepäeva.

Ettepaneku korraldada tänavune võidupüha paraad Võrus tegi nagu ikka president. Ürituste korraldamisega alustati juba mullu oktoobris. Viimati toimus võidupüha paraad Eesti lõunapoolseimas maakonnas 1997. aastal.

Võidupüha on Eesti riigipüha, mida tähistatakse 23. juunil alates 1934. aastast. Sellega tähistatakse Eesti võitu Võnnu lahingus Landeswehri üle 1919. aastal.
--------------------

Paraadi kava

10.00 Kaitseliidu peastaabi ülem kolonel Ilmar Tamm rivistab paraadi üles.

10.30 Saabub paraadi juhataja, Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili, et paraadiüksused üle vaadata ning neid tervitada.

10.56 Saabub kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras ja brigaadikindral Kiili teeb talle ettekande paraadi üksuste valmisolekust.

11.00 Vabariigi presidendi Toomas Hendrik Ilvese saabumisega algab võidupüha paraad.

11.03 President alustab brigaadikindral Kiiliga ringkäiku, et vaadata üle ning tervitada ülesrivistatud paraadüksuseid.

11.15 Vabariigi presidendi kõne.

11.25 Saabub võidutuli ja süüdatakse tuletoojate tõrvikud.

11.40 Algab paraadmarss, paraadist lendavad üle NATO hävitajad. Paraad liigub mööda Vabaduse tänavat bussijaama suunas.
--------------------

Võidupüha üritused Võrus

22. juuni

17.00 Carolin Illenzeeri Fondi heategevuslik kontsert «Laulud sõdurile 2016» Võru spordihallis, esinevad Jüri Pootsmann, Tanel Padar, Ott Lepland, Lenna Kuurmaa, Trad.Attack jt.

20.15 Paraadi peaproov Vabaduse tänaval.

19.30 Rahvapidu Tamula rannas. Rahvapeo raames süütavad noorkotkad kell 22 tikkude või tulemasina abita muinastule.

23. juuni

9.00 Pärgade asetamine Vabadussõjas langenute mälestussamba jalamile Võru linnakalmistul. Eelmisel päeval Toris süüdatud mälestustuli ja Tamula rannas süüdatud muinastuli ühendatakse siin võidutuleks ning tuletoojatele antakse üle Võidutule medalid. Sel aastal on tuletoojateks noorkotkad ja kodutütred igast maakonnast.

10.00 Võidupüha oikumeeniline jumalateenistus EELK Võru Katariina kirikus.

11.00 Paraad Vabaduse tänaval.

12.00–15.00 Kaitseliidu ja kaitseväe lahingutehnika näitus Tamula rannahoone ees.

12.00 Võidutule saatmine valdadesse Tamula rannahoone ees.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles