Moonist sinililleni

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglise kuninganna moonidega.
Inglise kuninganna moonidega. Foto: SCANPIX

Tuntuim veteranidega seotud sümbol on tänapäeval ilmselt punane moon, millega mälestatakse langenuid ja meenutatakse ellujäänuid.

Flandria punasest moonist tegi sümboli Kanada kolonelleitnant John McCrae 3. mail 1915 pärast oma sõbra ja võitluskaaslase Alexis Helmeri matuseid. McCrae võttis märkmiku ja kirjutas tuntud luuletuse «In Flanders Fields».

Moone kasvas lahinguväljadel tõepoolest ohtralt, mille põhjustas asjaolu, et sõjategevusest segi pööratud maapind muutus lubjarohkeks ning sellel suutsid kasvada vaid vähenõudlikud ja visad taimed, kaasa arvatud moonid. Seda nähtust täheldati juba vähemalt sadakond aastat varem, Napoleoni sõdade ajal, mõnedel andmetel aga veelgi varem, kui Louis XIV Flandria sõjatandriks muutis (17. sajandi lõpul).

Esimese maailmasõja lõpp, mis saabus 11. novembril, on mälestuspäev

(Remembrance Day) kogu Briti rahvaste ühenduses ja paljudes teisteski riikides väljaspool seda, näiteks Prantsusmaal. Prantslased kasutavad mooni asemel sümbolina hoopis rukkilille, mis erinevalt Briti rahvaste ühendusest ei sümboliseeri langenuid, vaid hoopis vigastatuid.

Newfoundlandis ja Labradoris tähistati enne 1949. aastal Kanadaga liitumist veteranide päevana 1. juulit, et mälestada 1916. aasta 1. juulil Prantsusmaal Somme’i lahingus langenuid. Veteranide sümboliks said seal meelespead, mis sümboliseerisid austust ja seda, et langenuid ei unustata. Newfoundlandis ja Labradoris kantakse ka tänapäeval meelespäid 1. juulil.

Austraalias on lisaks moonidele austusavalduseks veteranide päeval ka rosmariini kandmine. Antiikajal usuti, et rosmariin parandab mälu. Kreeka õpetlased kandsid taimi juustes, sest arvasid, et see aitab neil erinevaid tarkusi paremini meeles pidada. Rosmariini kandmine Austraalias tähendab samuti, et veterane peetakse meeles ja neid pole unustatud.

Venemaal on veteranide mälestamise sümbolina levinud punased nelgid. Peamiselt mälestatakse nelkidega Teises maailmasõjas langenuid ning punane värv sümboliseerib Nõukogude Liidu lippu, mille all nad võitlesid. Iga aasta 9. mail viivad venelased paarisarvu punaseid nelke erinevate mälestusmärkide juurde.

Möödunud aasta kevadel valiti Eestis veteranide sümboliks sinilill. Selle rinnamärgi kandmine väljendab lugupidamist nii välismissioonidel käinud veteranide kui ka kõigi teistest kunagi Eesti eest võidelnute vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles