Tänu brittide tihedale graafikule näeb õhushow’d ka võidupühal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tähistamaks oma 95. aastapäeva, otsustas õhuvägi 20. juulil korraldada suure lennushow, mida ilmarahvas imetleda saaks. Sinna kutsuti ka Ühendkuningriigi Kuninglike Õhuvägede Red Arrowsi meeskond – üks maailma tuntumaid omataolisi – ning nüüd saab Eestis tänu brittidele näha koguni kaht lennuetendust.

«Kahjuks on 20. juuli maailma ühe suurima, Farmborough’ õhu-show lõpupäev ning Red Arrows pakkus esinemise kuupäevaks võidupüha,» selgitas õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien. «Sellisest kingitusest ei saa ära öelda ning nüüd on tulemas sel suvel kaks õhushow’d.»

Ämarist startivate Red Arrowsi lennukite etendust näeb 23. juunil kella 16.10 ja 16.40 vahel Tallinna lahe kohal. Tarieni sõnul on seda kõige parem jälgida Pirita tee poolt.

Õhuväe ülema sõnul on nad väga tänulikud ka mitmele Eesti organisatsioonile, kes aitavad võidupüha show’d korraldada. Näiteks Tallinna lennujaam nõustus oma tegevuse esinemise ajaks peatama – kella 16.05 – 16.45 ei maandu ega tõuse seal õhku keegi. Lennuliiklusteeninduse AS ja lennuamet aitasid luua ajutise ala õhuruumis ja tagavad muu lennuliikluse eemaloleku, veeteede amet paigaldab Tallinna lahele märgistuse ja piirivalve lennusalk on ürituse ajal kõrgendatud päästevalmiduses.

Kuigi Red Arrows esineb juba võidupühal ära, tasub 20. juulil siiski minna ka Ämarisse õhuväe aastapäevapidustustele. Praeguseks on seal esinemise kinnitanud juba Hollandi, Poola, Belgia, Rootsi ja Eesti õhuväe meeskonnad. Tarieni sõnul on võimalik, et esinejaid tuleb veel juurde.

Lisaks saab tol päeval Ämaris vaadata nii suurt osa õhushow’l esinenuid kui ka näiteks Taani C-130 ja Poola C295 Casa transpordilennukeid ning Soome F-18 Hornet hävitajaid.

Tarieni sõnul on oluline ka see, et kaitse-eelarvest need üritused raha ära ei söö. «Üldine tava õhushow’de korraldamises on, et võõrustaja maksab kinni osalejate kõik kulutused, sealhulgas lennukikütuse, personali majutuse ja toitlustamise,» märkis ta. «Kuna meie õhushow on puhtalt mittetulunduslik, ilma piletimüügita, palusime liitlastel esineda kingitusena, makstes ise kütusekulud. Liitlased olid lahkesti nõus ja see tähendab mitmesaja tuhande eurost kingitust Eesti õhuväele ja rahvale.» Neid kulud, mida väliskülalised ise ei kata, nõustus kinni maksma Bigbank.

20. juuli show Ämaris algab kell 12. Õhuväe ülem soovitas huvilistel kohale tulla aga juba paar tundi varem. «Muidu võivad viimasel hetkel saabujad põnevate lendude ajal hoopis parklajärjekorras seista. Me loodame selliseid pettumusi vältida,» selgitas ta ning soovitas jälgida ka infot õhuväe Facebooki fännilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles