Vene propagandat kütavad veenvad marginaalid ja vandenõuteooriad

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jadwiga Rogoża.
Jadwiga Rogoża. Foto: Evelyn Kaldoja

Varsti lisaks juba tegutsevale inglis-, hispaania- ja araabiakeelsele versioonile ka saksakeelse kanali avav Vene propagandatelevisioon RT – vana nimega Russia Today ehk Venemaa Täna – on murdnud end lääneriikide tavavaatajani, nendib Poola Ida-Euroopa Uuringute Keskuse Venemaa osakonna vanemteadur Jadwiga Rogoża (pildil).

«Nende mõju on olnud üllatavalt suur, sest nad on leidnud oma niši. Nad ei kopeeri BBCd, vaid kasutavad ära marginaalseid vaatenurki või ütlevad otse välja vaateid, mida teised kanalid ei saa otse välja öelda tänu poliitilisele korrektsusele ja demokraatlikele standarditele,» selgitab Rogoża. «Nad on ligi tõmmanud erinevat sorti marginaalseid poliitikuid, kelle plaanid on üsna marginaalsed, kuid kes siiski mõjuvad üsna veenvalt. Nad eristuvad.»

«Nad armastavad vandenõuteooriaid. Igasuguseid. Kutsuvad esinema näiteks marginaalseid USA poliitikuid, kes väidavad, et 9/11 taga on mingi Ameerika vandenõu,» kirjeldab ta. «Või siis süüdistavad USAd globaalse terrorismi üleskütmises või võimendavad üle Euroopa finantsprobleeme.»

Venemaa-uurija tunnistab ka seda, et RT edu taga seisab suur raha, mille eest on hangitud nii kõrgekvaliteetne tehnika kui lääne ajakirjanikud: «Neid ei ole kõigis Euroopa kaabellevides, aga neil on väga dünaamiline internetivoog. 2012. aastal olid nad Pew Centeri andmeil Youtube’i populaarseim kanal, neid vaadati üle miljardi korra.»

Rogoża meenutab, kuidas 2009. aastal distantseerus see Kremli raha eest tegutsev kanal vähemalt nimeliselt Venemaast, kui senine Russia Today lihtsalt RT-ks lühendati. Jõudmaks välismaiste vaatajateni, pöörati ka fookus Venemaalt ära lääne ühiskondadele.

Vastuseks küsimusele, millega peaks lääs sellisele propagandale vastu astuma, ei soovita Poola teadur ise samasuguse lauspropaganda kanali asutamist.

«Esiteks on meil informatsiooniline alternatiiv ning teiseks peaksid inimesed teadma, kes on RT taga, mis on tema eesmärgid, keda me kuulame,» soovitab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles