Norras õpib eestlane tõelises talves ellu jääma

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Mõtlesime, et milleks sõdurile nööriga kindad nagu lasteaialapsel,» meenutab veebel Karli Ojamäe kursust Norras Elverumis asuvas talvesõja koolis. Selgus aga, et nöörita kindad võib lumetormis väga kiiresti kaotada ning siis on külmakahjustus vaid paari tunni küsimus.

Eestis on ju ka talved ja lumi – milleks minna teise riiki talve kogema? Meie lumerohkusele ja temperatuurile ei või aga kunagi lootma jääda, ent Elverumis ümbritseb sõdurit lõputu valge väli ja teistsugune on ka maastik, millel liigutakse – on mäed, pole meie metsi.

Külma on püsivalt 15–20 kraadi, lumi on sügav ja suuski jalast võtta pole eriti kasulik. Pikema rännaku ajal veetakse suuri seljakotte kaasas kelgul. Nii valmistub ka olukorraks, mil Eestis on tõepoolest tõeline talv.

«Näha on, et norrakad on palju harjutanud ja katsetanud,» kommenteerib Ojamäe ja räägib, et talveoludes ei kasutata seal näiteks mitte meil tavalisi suuri jaotelke, vaid kolmele inimesele mõeldud kuppeltelke. Telgi põhja kaevatakse lumme süvend varustusele, priimuse kohal sulatatakse ämbris lund. Kusjuures telgi lahti pakkimisest lumeämbri tulele panekuni peaks tublil sõduril kuluma maksimaalselt kolm ja pool minutit. Sealjuures ei tohi jätkuvalt kindaid ära kaotada.

Ojamäe räägib, et ehkki ta oli kursusel käimise ajaks juba kolm aastat kaitseväes töötanud, oli hakkamasaamine tingimustes, kus ümberringi on ainult lumi, tema jaoks midagi täiesti uut. Samal 2008. aastal, mil Ojamäe Norras käis, sai ta ekstreemsetes talveoludes õpitut rakendada ka ekstreemses kuumas – Afganistanis.

Universaalseks osutusid oskus jälgida, mida parasjagu selga panna ja kui palju juua. Nii kuumas kui külmas tuleb palju vedelikku tarbida ning riietuda kihiliselt ja olla alati valmis midagi selga panema või ära võtma – liikudes ja päevasel ajal vähem riideid, seistes ja öösel rohkem.

Oslost 150 kilomeetrit põhja pool asuv Elverumi talvesõjakool pakub rahvusvaheliselt tunnustatud ettevalmistust sõjaväeoperatsioonide läbiviimiseks talvistes oludes. Lisaks harjutatakse koos Norra lumepäästjatega näiteks inimeste laviinide alt päästmist. Kool on ka NATO kompetentsikeskuse külma ilma operatsioonide keskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles