Väike lill aitab täita suuri eesmärke

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinilille rinnamärk kaitseväe ja kaitseliidu veteranide ning nende lähedaste toetuseks.
Sinilille rinnamärk kaitseväe ja kaitseliidu veteranide ning nende lähedaste toetuseks. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

«Iga aastaga on meil põhjust üha rohkem sinililli valmistada,» rõõmustab «Anname au!» kampaania juht Kadri Kütt. Aasta tagasi tuhandete eestlasteni jõudnud väike sinimustvalge vildist lill, millega avaldatakse tunnustust meie veteranidele, on ilmselt just ka lipuvärvide tõttu väga hästi vastu võetud. Sinililli ei näe mitte ainult veteranipäeval – ka näiteks vabariigi aastapäeval otsivad paljud oma sinilille välja ning leidub neidki, kes seda igapäevaselt kraenurgas kannavad.

Tänavu läheb müüki suisa 90 000 sinilille, mille on valmistanud erivajadustega inimesed erinevates Eesti hooldekodudes. 2700 tänapäevast veterani ja nende perekonnad elavad kõikjal üle Eesti ning ka sinililli, millega neile tänu avaldatakse, peaks Naiskodukaitse ja kampaania partnerite abil jõudma igasse maanurka.

«Meie sinilillede meisterdajad on juba nii osavaks saanud, et on võimelised 100 000 lille paari kuuga valmis tegema,» räägib Kütt ja kirjeldab, kuidas juba sinilillede valmistamine on suur kaasav kampaania, mis pakub tegutsemisrõõmu paljudele erivajadustega inimestele üheksas hooldekodus üle Eesti.

Ka kampaania käigus kogutava rahaga ei toetata mitte ainult veterane – ostetavad meditsiiniseadmed on mõeldud ikka kõigi Eesti elanike abistamiseks. «Sinilill väljendab aga ennekõike tänu kõigile veteranidele,» sõnab Kütt.

Sinilille idee on jäänud samaks – avaldada veteranipäeva eel ja ajal tunnustust neile, kes on kodust kaugel oma eluga riskinud, et Eesti saaks seista julgelt oma liitlaste kõrval, kinnitada, et neid hinnatakse ja neid ei unustata.

Alles teist aastat toimuva kampaaniaga tuleb kaasa ka üha enam ettevõtteid, kelle abil on võimalik sinilille sõnumit üle Eesti levitada. Üheksas Rahva Raamatu kaupluses leiab näiteks 20.–26. aprillini aset suisa sinilillenädal. Tallinnas Viru keskuse Rahva Raamatus toimuvad aga temaatilised kirjandusõhtud, kus osalevad ka veteranid.

Rahva Raamatu turundusjuht

Airi Ilisson-Cruz loodab, et poe kultuuriprogrammidega harjunud külastajad jõuavad ka veterane väärtustavatele üritustele. «Võib olla uhke kampaania üle, mis on niivõrd kiiresti eestlase mõtetesse kinnistunud ja leidnud niivõrd palju positiivset vastuvõttu. Järelikult on tegu õige algatusega,» sõnas Ilisson-Cruz.

Tulevikus loodetakse sinilillekampaaniasse kaasata enam ka võõrsil elavaid eestlasi – möödunud aastal oli kampaanial näiteks üks väga hea abiline Stockholmis, kelle vend on Eesti veteran ja kes veteranide toetuseks Rootsis sinililli müüs ning kampaaniast ka Stockholmi Eesti Päevalehte kirjutas.

«Me tahame luua traditsiooni – igal kevadel anname inimestele võimaluse osta endale kevadine sinilill ja näidata sellega veteranidele, et neid peetakse meeles,» räägib Kütt. Ehkki eelmisest aastast võib ju sinilill juba rinnas olla, tasub sel aastal sellegipoolest uus osta, et toetada uue olulise taastusraviseadme ostu.

Seekordse «Anname au!» kampaania raha eest kogutav mobiilne kõnniabirobot on põhimõtteliselt tark väli-skelett, mis aitab kõndida ka neil, kelle alakeha või pool ihust on raske selja- või peaajuvigastuse tõttu halvatud. Selliste vigastustega veterane on meil praegu õnneks vaid mõned, ent tsiviilisikute seas on seadme potentsiaalseid kasutajaid oluliselt enam.

Haapsalu neuroloogilise rehabilitatsioonikeskuse juht Priit Eelmäe rõhutab, et mobiilne kõnnirobot on miski, mis ei ole mitte ainult liikumis-abivahend, vaid võib anda inimesele ka psühholoogiliselt väga olulise tõuke. «Kui kaua pikali või ratastoolis olnud inimene saab seista, mõjub see juba psühholoogiliselt väga hästi,» räägib ta ning leiab, et selline tõuge võib aidata motiveerida inimest ka näiteks tööle naasma.

Robotseade aitab muidu liikumisvõimetul patsiendil kõndida nii tasasel kui konarlikul pinnal ning isegi treppidel. Tegemist on ka väga olulise etapiga taastusravis ning isegi kui selja- või peaajuvigastused on nii suured, et käima inimene enam kunagi ei hakka, on talle selle väliskeleti tugi kasulik – vertikaalses asendis liikumine aitab tugevdada luid ning vältida näiteks kopsupõletiku ohtu.

Tegemist on sealjuures nii uue seadmega, et see läheb kommertstootmisse alles tänavu suvel, mistap võib Eestist vabalt saada ka esimene sellist tehnikat kasutav riik Euroopas.

Maksma läheb robot tõenäoliselt umbes 100 000 eurot, ehkki Eelmäe loodab, et võib-olla õnnestub haiglal tootjatelt siiski ka soodustust saada. Tulevikus, kui robotseadmed odavnevad ja meditsiiniabi paraneb, võiks selline robot olla mitte enam ainult haiglas kasutatav taastusraviaparaat, vaid ka isiklik abivahend.
-----------------------------------

Sinilille kampaania

•    Tänavu teist aastat müügis olevat veteranide toetussümbolit saab osta 9. aprillist 3. maini.

•    Sinilille märk maksab müügipunktides 2 eurot.

•    Sinililli müüvatele naiskodukaitsjatele võib alati anda ka suurema annetuse, mis läheb kõik Haapsalu neuroloogilisele rehabilitatsioonikeskusele mobiilse kõnniabiroboti ostmiseks.

•    Sinililli müüvad Selver, Rahva Raamat, 30 sinililledega kaunistatud Sebe bussi juhid, Olerexi teenindusjaamad, R-kioskid ja Tallinna lennujaama müügiesindused.

•    Lisaks vildist sinililledele saab osta ka sinilille kleebiseid, vihmavarje ja käepaelu.

•    Veteranide toetuseks saab annetada ka kodulehel annameau.ee ja helistades numbril 900 2304 (annetus 5 eurot).

•    Mullu müüdi ligi 40 000 sinilille ja koguti 67 967 eurot, millega osteti Ida-Tallinna keskhaigla taastusravikliinikusse kõnniabiseade.

•    Praeguseks on seade aidanud juba ligi sadat inimest, kellest suurem osa on tsiviilisikud.

Vaata, kes ja kuidas valmistavad sinililli: 

Tere! Meil on hea meel teatada, et juba järgmisest neljapäevast, 9. aprillist, saame taas sinilille kandes Eesti veterane tunnustada. Üle Eesti on selle nimel juba pikka aega tööd teinud mitmed tublid erivajadustega inimesed. Kerli Dello käis Koluvere Kodus usinate sinilillemeistritega tutvumas ja proovis ka ise ühe märgi valmistamisel kätt. Vaata ka Sina järgi, kuidas valmib üks ehe ja kordumatu sinilille märk! Südamlikud tänud kõikidele sinilille meisterdajatele:Läänemaal - Koluvere Kodu ja Uuemõisa Kodu;Saaremaal - Sõmera Kodu;Pärnumaal - Tori Kodu;Harjumaal - Vääna-Viti Kodu;Lääne-Virumaal - Rakvere Kodu;Ida-Virumaal - Sillamäe Kodu;Põlvamaal - Erastvere Kodu;Tartumaal - Kodijärve Kodu;Jõgevamaal - Võisiku Kodu.Loe lähemalt selle kevade heategevuskampaaniast www.annameau.eeLisaks oleme sellest aastast ka:https://twitter.com/AnnameAuhttps://instagram.com/annameau/

Posted by Anname Au on Thursday, 2 April 2015
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles