Kuidas kosmoses sõda pidada?

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Florida õhtutaevas on näha Cape Canaveralilt raketiga üles saadetud positsioneerimissatelliiti, millele leidub nii sõjalist kui tsiviilkasutust.
Florida õhtutaevas on näha Cape Canaveralilt raketiga üles saadetud positsioneerimissatelliiti, millele leidub nii sõjalist kui tsiviilkasutust. Foto: Reuters/ScanPix

Sõjaväelastele on kosmosest kasu mitmel moel – kahtlemata on tähtis satelliitside ja GPSi abil navigeerimine, rääkimata lõpututest võimalustest, mida pakuvad luuresatelliidid. No ja olgem ausad, kuna sõjas tuleb ette ohtralt ootamist, siis ei ütleks ju ükski sõdur ära satelliittelevisiooni hüvedest.

Teise riigi satelliidi ründamine on tegelikult väga lihtne. Igale tehiskaaslasele teeb kahju nii lähedal toimuv plahvatus kui ka suure, justkui püssikuulina mõjuva metallitükiga kokku põrkamine. Mõlemal juhul tuleb oma raketiga aga vastaseni jõuda ja selleks on valida kahe variandi vahel.

Esimene võimalus on satelliidi orbiidi järgimine ja teine võimalus satelliidi orbiidiga ristuva orbiidi kasutamine. Kolmas ja ilmselt kõige lihtsam variant on jääda maa peale ja häirida seda, kuidas vastane oma satelliidiga suhtleb, või «pimestada» satelliiti näiteks laserikiirega. Tõsi, viimane on pigem teoreetiline variant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles